Hoe zullen de toegangseisen tot de EU en het Verenigd Koninkrijk veranderen?

Je hebt misschien al gehoord dat de toegangseisen voor zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk veranderen. Hoewel deze veranderingen pas later zullen plaatsvinden, doen we ons best om de overgang voor onze klanten eenvoudiger te maken. Dit is wat je nu al moet weten.

 

Nieuwe controles aan de EU-grenzen

De EU voert twee nieuwe grensbeheersystemen in. Het eerste is het inreis-uitreissysteem (Entry Exit System of EES), dat alle niet-EU-burgers zal registreren die 29 landen binnenkomen voor een kort verblijf. Dit systeem zal biometrische controles omvatten zoals gezichtsopname en vingerafdrukken.

 

Wanneer EES van start gaat, zullen Stena Line passagiers die de EU binnenkomen via Hoek van Holland of Cherbourg te maken krijgen met nieuwe controles (niet-EU-passagiers) en langere ontscheeptijden (alle passagiers). 

 

Je vindt meer informatie op Entry Exit System (EES) European Union

 

Europa binnenkomen voor een kort verblijf

De tweede verandering is de introductie van het Europees Systeem voor Reisinformatie en -Autorisatie (ETIAS). Ben je afkomstig uit een niet-EU-land dat is vrijgesteld van een visumplicht zoals het Verenigd Koninkrijk, dan moet je een ETIAS-toestemming aanvragen om 30 Europese landen binnen te komen voor een kort verblijf.

 

Opgelet:

  • Een kort verblijf wordt gedefinieerd als maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen. 
  • Er is een kleine vergoeding verbonden aan de aanvraag. Ben je jonger dan 18 jaar of ouder dan 70 jaar, hoef je de kosten niet te betalen. 
  • De ETIAS-autorisatie blijft drie jaar geldig, of tot je paspoort verloopt - indien die laatste datum eerder komt.
  • Het is jouw verantwoordelijkheid om je aan te melden voor ETIAS.  Zodra de regeling van start gaat, kun je dit online doen op europa.eu/etias.
  • Je hebt geen ETIAS-autorisatie nodig om Ierland binnen te komen. De reden hiervoor is dat Ierland geen deel uitmaakt van het Schengengebied en geen ETIAS-autorisatie nodig heeft om binnen te komen. Afhankelijk van je nationaliteit heb je echter wel nog een visum nodig. 

 

Op dit moment hoef je niets te doen, behalve op de hoogte zijn van deze veranderingen die eraan komen. Zodra het systeem live is, laten we je weten hoe en waar je je kunt aanmelden. Deze informatie zal te vinden zijn in de Veelgestelde vragen-sectie van onze website en in de e-mails die je vóór je reis ontvangt. 

 

Je vindt meer informatie op ETIAS European Union

 

Het Verenigd Koninkrijk binnenkomen voor een kort verblijf

De toegangseisen voor bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk veranderen eveneens. Heb je geen visum nodig en reis je voor een kort verblijf van minder dan zes maanden, dan moet je een Electronic Travel Authorisation (ETA) aanvragen. 

 

Bijvoorbeeld, EU-burgers die voor een vakantie van twee weken naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten een ETA aanvragen voor ze op reis vertrekken.

 

Opgelet:

  • Het is jouw verantwoordelijkheid om een ETA aan te vragen. Je kunt dit online doen of met de ETA-app zodra de regeling van start gaat. 
  • Er is een kleine vergoeding verbonden aan de aanvraag.
  • Met een ETA mag je meerdere keren naar het Verenigd Koninkrijk reizen in een periode van twee jaar, of tot je paspoort verloopt - indien die laatste datum eerder komt.
  • Vanwege de Common Travel Area (CTA) of het ‘Gemeenschappelijk reisgebied’ hebben Ierse burgers geen ETA nodig om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen.
  • Andere van de visumplicht vrijgestelde nationaliteiten die vanuit Ierland naar het Verenigd Koninkrijk reizen, hebben een ETA nodig, tenzij ze kunnen aantonen dat ze legaal in Ierland verblijven. 

 

Op dit moment hoef je niets te doen, behalve op de hoogte zijn van deze veranderingen die eraan komen. Zodra het Verenigd Koninkrijk een startdatum voor alle overzeese bezoekers bevestigt, laten we je weten hoe en waar je je kunt aanmelden. Deze informatie zal te vinden zijn in de Veelgestelde vragen-sectie van onze website en in de e-mails die je vóór je reis ontvangt. 

 

Je vindt meer informatie op GOV.UK